ODL
Siirry ajankohtaisiin

Joulun taikaa ja parasta aikaa yhdessä!

Joulu jo tulla jolkottaa! Joulun aikana on ihana rentoutua, nauttia hyvästä ruoasta ja kauniista talvisäästä läheisten kanssa luonnossa ulkoillen sekä kerätä voimia tulevaan vuoteen. On työsi sitten raskasta ja fyysistä tai kevyempää, jouluna on lupa rauhoittua.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että ainoa liikuntasuorituksesi olisi pelkästään siirtymistä sohvalta joulupöytään ja takaisin. Nauti kevyestä liikuskelusta ruokailujen välissä esimerkiksi kävelylenkillä tai läheisten kanssa ulkoillen. Näin ruokakin pääsee laskeutumaan paremmin ja voit nauttia seuraavastakin ruokailuhetkestä enemmän. Ja totta kai joulun aikaan saa myös treenata, mikäli kehossa siltä tuntuu!

Kuva: Unplash/Jonathan Borde

Mutta paljonko jouluruokaa sitten uskaltaa syödä?  Muista, että kilot kertyvät enimmäkseen uuden vuoden ja joulun välillä eivätkä joulun ja uuden vuoden välillä. Salli itsellesi herkutteluhetkiä ja jouluhan on vain kerran vuodessa! Onkin tärkeää pitää erillään arkiruokailu ja juhlaruokailu. Näin juhlaruokailuista ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa ja saat arkeesi jotain spesiaalia.

Jouluna ruoasta saa ja pitää nauttia, eikä pelkästään syömisen merkeissä vaan myös ruokien valmistuksesta voi läheisten tehdä kanssa mukavaa yhteistä aktiviteettia. Jokaisella perheenjäsenellä voi olla oma roolinsa ruoan valmistuksessa tai niiden tuomisessa yhteiseen joulupöytään. Näin saat tasattua myös mahdollisista valmisteluista aiheutuvaa stressiä ja saatat päästä jopa tutustumaan uusiin jouluherkkuihin.

Kuva: Pexels/picjumbo.com

Viimeistään vuoden vaihteen jälkeen monilla alkaakin sitten se ”uusi elämä” ja kuntoiluinto lisääntyy. Jotta tämä mahdollinen muutos olisi pysyvämpää, aloita liikkuminen realistisin tavoittein. Lisää viikkoosi esimerkiksi muutama reipas kävely- tai hiihtolenkki ja niihin voit yhdistää, vaikka lyhyitä kotijumppahetkiä. Saatat olla pitkään pohtinut myös sitä, uskaltaisitko aloittaa jonkin uuden liikuntaharrastuksen, ja vastaus on TIETYSTI!

Välillä omalta mukavuusalueelta poistuminen voi avata uusia mahdollisuuksia ja elämyksiä. Ruokailun osalta tiukat dieetit kannattaa unohtaa ja keskittyä syömään monipuolisesti ja terveellisesti. Pitkällä tähtäimellä kevyt muutos on kannattavampaa ja motivoivampaa kuin tiukat kuntokuurit ja dieetit.

Vinkkejä jouluherkutteluun ja liikuntaan

  • Nauti ulkoilusta kävelylenkin muodossa ja lähde vaikka lasten tai lastenlasten kanssa pulkkamäkeen!
  • Reipas joulusiivous ja lumityöt menevät kuntoiluhetkestä.
  • Säilytä tasainen ateriarytmi.
  • Muista annoskoot ruokaillessa lautasmallin mukaan, sillä pääsee jo pitkälle.
  • Kinkkua voi syödä reilun salaattiannoksen kanssa.
  • Leivoksissa kermaa voi korvata esimerkiksi rahkalla.

Oikein tunnelmallista joulua kaikille ja onnellista uutta vuotta 2024!