ODL
Siirry ajankohtaisiin

Merkityksellistä elämää?

”Merkitystä tuovat ihmissuhteet, tunne jostain, että tekee jotain tärkeää.”

”Jokainen päivä on merkityksellinen, syy heräämiseen voi olla eri. Merkitys löytyy päivän tapahtumista.”

”Merkityksellisyyden voi kadottaa, kun mieli menee alas.”

”Halu jättää jälki maailmaan.”

Näin pohdimme Mitä merkityksellinen elämä sinulle tarkoittaa? -kysymyksen äärellä Merken Olkkarissa. Keskusteluun nousi ensisijaisesti ihmissuhteiden tärkeys, vuorovaikutus ja kokemus siitä, että jokainen ihminen (myös minä itse) on merkityksellinen. Jokainen saa elää oman näköistä elämää ja toimia omien arvojen mukaisesti. On tärkeää huomata myös arjen pienet asiat, jotka luovat sisältöä elämään, jokaisella on siihen oma mittarinsa. Täysin toissijaiseksi jäivät keskustelussa rahan ja statuksen arvo elämässä.

Aloitimme Merkityksellistä elämää -hankkeen palveluohjaajina maaliskuussa 2023. Aika on mennyt kuin siivillä. Olemme päässeet suunnittelemaan monipuolista toimintaa eri teemojen pohjalta yhdessä Merkeläisten kanssa. Merken Olkkarissa on jaettu rohkeasti tarinoita omista kokemuksista ja elämästä. Vertaisuuden tärkeys korostuu joka tapaamisella; ”Jes, en olekaan ainoa, joka kokee näin.”  Vaikka keskustelujen aiheet ovat välillä raskaita ja kipeitäkin, on tunnelma ryhmissä myönteinen ja voimaannuttava.

Aidot kohtaamiset ovat työmme suola (ja sokeri). Merkityksellisyyttä omaan elämään tuo, että saa tehdä omien arvojen mukaista työtä, olla avuksi sekä parhaassa tapauksessa luoda merkitystä myös toisen ihmisen elämään ja edistää hänen hyvinvointiaan. Työssämme korostuu yhteisöllisyyden ja osallisuuden merkitys, jokaisella meistä on tärkeää kokea kuuluvansa johonkin. Olemme saaneet mukaan toimintaamme ihania ihmisiä, jotka ovat avoimesti ottaneet meidät vastaan, kiitos siitä.

Vielä Merkeläisiä lainaten merkityksellisyydestä:

”Merkessä se, että toiset ihmiset toimivat peileinä, tulla kuulluksi ja nähdyksi.”

Merkityksellistä elämää (Merke 2) -hanke toimii ODL:n Yhdessä-yksikössä. Hankkeen tavoitteena on luoda osallisuutta, vähentää yksinäisyyden kokemuksia, parantaa osallistujien kykyä toimia sekä vahvistaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kohderyhmään kuuluvat 30–65-vuotiaat työttömät tai työelämän ulkopuolella olevat oululaiset.

Kesäfiiliksin Merke 2 palveluohjaajat Mari Mäenpää ja Henna Kaveri

 

Tutustu toimintaamme lisää:

Lisätietoa Merken palveluista

Merken työelämätiistai

Hankkeen verkkosivu