ODL
Siirry ajankohtaisiin

Palvelupäällikkö, TtM Kaisu Kaikkosen väitös vaikeasti lihavien aikuisten elämäntapaohjauksesta

Palvelupäällikkömme, TtM Kaisu Kaikkosen väitöskirja tarkastettiin julkisesti perjantaina 8. joulukuuta klo 12 ODL Wegelius-salissa.

Kaikkosen väitöskirjan aihe on Tehostettu elämäntapaohjaus ja fyysinen harjoittelu osana vaikeasti lihavien aikuisten lihavuuden hoitoa sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden vähentämistä. Vastaväittäjänä toimi dosentti Katja Borodulin Ikäinstituutista ja kustoksena professori Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi Oulun yliopistosta.

Kaikkosen väitöstutkimus osoittaa, että tehostettu elintapaohjaus yksin ja yhdessä liikuntaharjoittelun kanssa johti vaikeasti lihavien merkittävään ja pysyvään painonpudotukseen. Liikunnan lisääminen heti painonpudotuksen alussa pienensi keskivartalolihavuutta, edisti painonhallintaa ja paransi sokeriaineenvaihduntaa sekä vähensi kardiometabolisten sairauksien riskiä vaikeasti lihavilla aikuisilla. Elinaikainen fyysinen aktiivisuus ja hyvä kunto olivat positiivisesti yhteydessä sydämen autonomiseen säätelyyn, jolla on tärkeä yhteys kardiometaboliseen terveyteen.

Kaisu Kaikkonen toteaa: ”Usein vaikeasti lihavien henkilöiden ohjaus painottuu energian saannin vähentämiseen ja painon pudottamiseen. Olisi kuitenkin tärkeää muistaa, että liikunnalla saavutetaan terveyden kannalta merkittäviä hyötyjä, myös ilman merkittävää painon pudotusta. Tämän vuoksi on tärkeää, että oikein suunniteltu liikunta on osa myös vaikeasti lihavien henkilöiden elintapaohjausta – alusta alkaen. Sykeohjattu kiertoharjoittelu on turvallista ja soveltuu erittäin hyvin vaikeasti lihavien henkilöiden harjoittelumuodoksi.”

Linkki väitöskirjaan.