ODL
Siirry ajankohtaisiin

Sami Petäjäjärven elämä muuttui rasitusastmadiagnoosilla

Oulun Pyrinnön nuorisovalmennuspäällikkö ja 800 metrin kilpajuoksija Sami Petäjäjärvi tuli tavanomaiseen vuosittaiseen suoran hapenottokyvyn testiin ODL Liikuntaklinikalle. Hän asuu Oulussa ja tietää, että täältä löytyy testaamiseen ammattitaitoinen henkilökunta.

– Suorassa hapenottokyvyn testissä tehdään nousujohteinen kestävyystesti juosten, sauvakävellen tai polkupyöräergolla. Testin aikana mitataan sykettä, veren laktaattipitoisuutta ja hengitykseen liittyviä muuttujia. Testi on sopiva kaikille omasta kestävyyskunnostaan ja harjoittelustaan kiinnostuneille, kertoo ODL Liikuntaklinikan testauspäällikkö Jaakko Tornberg.

Käänteentekevä hetki

Testin loppuvaiheessa Jaakko huomasi, että Samin hengitys oli poikkeavan ahtaalla, ja se vaikutti testitulokseen. Testauspäällikkö suositteli jatkotutkimuksia ja ohjasi Samin ODL:n rasitusastmatestaukseen.

ODL Liikuntaklinikan rasitusspirometria-tutkimuksessa eli keuhkojen toimintakokeessa voidaan luotettavasti tutkia astman ja rasitusastman olemassaoloa ja hoidon vaikuttavuutta. Tutkimus on tarkoitettu kaikille liikkujille, ja siihen voi tulla ODL Liikuntaklinikalle myös ilman lääkärin lähetettä.

Rasitusspirometriassa Sami huomasi, että avaavat lääkkeet selkeästi auttoivat hengityksen vaikeuteen. Liikuntaklinikan lääkäri kertoi rasitusastmasta ja sen hoidosta sekä määräsi astmalääkkeet.

Hiljalleen astmaoireilu helpotti. Treeneissä Sami onkin huomannut suorituskyvyssä selkeää muutosta verrattuna aiempaan.

Kestävyystestit antavat testattavalle paljon tietoa oman harjoittelun tueksi, kuten esimerkiksi tarkat sykerajat. Jaakko nostaakin esille tärkeän huomion testaamiseen liittyen.

– Moni ei hoksaa, että testin kautta voidaan myös selvittää, toimiiko elimistö rasituksessa niin kuin pitää. Esimerkiksi hengitykseen liittyviin ongelmiin ei usein osata hakea apua, kun omassa harjoittelussa on totuttu tilanteeseen. Moni harjoittelee esimerkiksi rasitusastman kiusaamana tietämättä paremmasta. Astma ei kehity hetkessä, vaan oireisiin tottuu hiljalleen, Tornberg kuvailee.

Juoksuharjoittelu ja elämänlaatu uudelle tasolle

Samin elämä on muuttunut rasitusastman hoitamisen jälkeen huomattavasti. Hän myös nukkuu sikeämmin ja on huomannut, että flunssakaan ei enää pitkity, eikä tule ikäviä jälkitauteja. Viime kesä oli Samin paras kesäkausi juoksussa.

– Parasta tässä kaikessa oli helppous. Kun testissä huomattiin, että rasitusastmaan viittaava löydös kannattaa tutkia, niin heti osattiin kertoa, mitä kannattaa tehdä seuraavaksi ja tarvittava tieto myös liikkui ODL:n asiantuntijoiden välillä saumattomasti. Tiimityö toimii ja se on urheilijan eduksi, Sami tiivistää kokemuksen.

Tutustu lisää rasitusastmatutkimukseen.