ODL
Siirry ajankohtaisiin

Rakkautta ja ihmisoikeuksia: Miksi Pride innostaa juhlimaan?

Oulussa juhlitaan parhaillaan kaikissa sateenkaaren sävyissä. Suomen toiseksi suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeustapahtuma Oulu Pride huipentuu viikonloppuna kaupungin läpi marssivaan kulkueeseen ja värikkääseen puistojuhlaan.

Jo tähän mennessä Oulun Pride-viikon tapahtumat ovat näkyneet kaupungissa esimerkiksi erilaisten taide-, musiikki- ja tanssityöpajojen, bingoillan, kaupunginkirjaston satutuokion sekä Oulun tuomiokirkkoseurakunnan sateenkaarimessun muodossa. Oulun kaupunki ja useat alueen toimijat ovat panostaneet näyttävästi Pride-liputukseen, ja sateisina aamuina töihin kävellessäni ympärillä liehuva väriloisto on nostanut hymyn huulille.

Oulu Pride on valinnut vuoden 2023 teemaksi turvallinen tulevaisuus sateenkaarinuorille ja -lapsille. Sateenkaarevat tapahtumat ovatkin paitsi juhlaa ja riemua, myös jatkuvaa taistelua tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Kriisien ja muutoksen runtelemassa maailmassa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että nämä perusoikeudet ja mahdollisuus kasvaa omaksi itsekseen turvataan myös heikoimmassa asemassa oleville ihmisryhmille — jotta kaikki voimme rakastaa itseämme ja kanssaihmisiämme juuri sellaisena kuin me jokainen olemme, nyt ja tulevaisuudessa. Pride-tapahtumien taustalla on ajatus yhteisön ja valitun perheen tuesta, jonka voi luottaa kannattelevan elämän myrskyissä. Samanlaista rakkautta toivon jokaiselle identiteettiään pohtivalle lapselle ja nuorelle koko yhteiskunnan taholta. Hyväksytyksi tuleminen on ihmiselle elinehto.

Tänä viikonloppuna aion ottaa ilon irti kaupungin valtaavasta ihanasta tunnelmasta. Jos kysyt ”Miksi?”, on vastaukseni yksinkertainen: Priden aikaan tuntuu, kuin monella meistä olisi hieman enemmän toivoa ja tilaa hengittää. Se, jos jokin on juhlimisen arvoista.

Toivotankin jokaiselle kanssakaupunkilaiselle riemukasta, voimaannuttavaa ja turvallista Pride-juhlaa!

Oulu Priden sisältöihin ja viikon ohjelmaan pääset tutustumaan tarkemmin täältä.