ODL
Siirry ajankohtaisiin

ODL Liikuntaklinikka tutkii ja hoitaa: Urheilijan hyvä nestetasapaino tukee suorituskykyä

Kesäkuun teema: Urheilijan hyvä nestetasapaino tukee suorituskykyä

Lämpimät olosuhteet ja liikunta lisäävät nesteiden menetystä hikoilun kautta. Jos keho lämpenee liikaa, seurauksena voi olla lämpöuupuminen. Hikoilu on elimistön tapa estää kehon lämpötilan liiallinen nousu, minkä mukana samalla erittyy mm. natriumia ja vähemmässä määrin kaliumia. Hikoilun aiheuttama suolan menetys riippuu paitsi hien koostumuksesta myös hikoilun määrästä. Hikoillessa nestettä menetetään myös verestä, jolloin elimistön veritilavuus pienenee ja sydämen on pumpattava verta entistä tehokkaammin sykettä nostaen. Sykkeen noustessa liikunnan rasittavuus lisääntyy ja uupuminen aikaistuu. Nestevaje heijastuu herkästi myös motoriikkaan ja taito-ominaisuuksiin. Elimistön sopeutuminen kuumaan kestää tyypillisesti noin 10 vuorokautta.

Nestevajetta voi ehkäistä juomalla riittävästi eli n. kaksi litraa päivän aikana. Tämän lisäksi tulisi juoda litra jokaista urheilutuntia kohden. On tärkeää kiinnittää huomiota nesteytykseen jo ennen janontunteen ilmaantumista. Alle 1,5 tuntia kestävässä harjoittelussa riittää juomaksi vesi. Mikäli harjoitellaan tätä pidempään kohtuullisella tai korkealla intensiteetillä on suositeltavaa juoda suorituskyvyn ylläpitämiseksi hiilihydraattipitoisia urheilujuomia tai laimeaa mehua. Helteellä on hyvä huomioida myös suolan saanti. Nestetasapainon seurannassa voi käyttää apuna virtsan värin tarkkailua ja aamupainon seurantaa. Kehoa voi viilentää suorituskyvyn laskun ehkäisemiseksi mm. kylmällä juomalla, viilentävällä liivillä, veden suihkuttamisella erityisesti pään ja niskan alueelle. Myös päähineen käyttö ja oleskelu varjossa on suositeltavaa. Viilentämisen hyöty korostuu erityisesti kestävyyslajeissa.

Mietityttääkö sinua urheilun aikainen nesteytys tai energiansaanti? Otathan tällöin yhteyttä asiantuntijoihimme. Ajan vastaanotolle voit varata soittamalla numeroon (08) 313 2154 tai sähköisen ajanvarauksemme kautta.