ODL
Siirry ajankohtaisiin

Mikä oiva tilaisuus!

”Mikä oiva tilaisuus!”, kertoo Arja Riekki (62), kun kysyin, mikä sai hänet tulemaan mukaan Nainen 45+ -hankkeen Liikutaan ulkona -ryhmään.

”Tämän ikäinen nainen tarvitsee liikuntaa ja kehonhuoltoa. Lähden aina mukaan tällaisiin uusiin juttuihin, ja osallistuminen oli vielä ilmaistakin!

Vastaavista liikuntaryhmistä Arjalla ei ole aiempaa kokemusta. Nainen 45+ -hankeasiakkaana hän on alkuterveyskyselyn jälkeen päässyt käymään maksutta lääkärin terveystarkastuksessa sekä fysioterapeutti Roosalla, jolta hän kertoo saaneensa hyviä venyttelyohjeita.

Vähän actionia

”Tykkään tekemisestä, pitää olla actionia. Parasta oli, että sai kokeilla itselle uusia juttuja. En ole ikinä ajanut fatbikellä ja nyt sain enemmän irti frisbeegolfista, kun oli hyvät ohjaajat”, Arja kertoo.

Näiden lajien lisäksi ryhmässä kokeiltiin kehonhuoltotuntia. Aivan ryhmän alussa osallistujat saivat osallistua terveyskuntomittauksiin, jotka uusitaan kuuden kuukauden kuluttua ryhmän loppumisesta.

”Odotan uusintamittauksia, sillä on kiva nähdä, onko mitään tuloksia tapahtunut. On kiva katsoa omia tuloksia ja verrata niitä aikaisempiin. En kuitenkaan ota niitä liian tosissani, jos tulokset eivät ole parantuneet, pitää vain treenata enemmän.”

Kaikille Nainen 45+ -hankeasiakkaille oli kesäaikaan tarjolla avoin liikuntatunti Heinäpään ulkokuntoilupuistossa, mutta se ei valitettavasti sopinut Arjan aikatauluihin. Myös avoin kiipeilytapahtuma kiinnostaa, mutta samalla arveluttaa korkean paikan kammoista Arjaa.

”Olen aika kilpailuviettinen. Voi käydä niinkin, että kiipeän kiipeilyseinää ylös enkä pääsekään enää alas.”

Liikuntaa ja kehonhuoltoa

Arja on ollut jo ennen ryhmään osallistumista aktiivinen liikkuja. Säännöllinen kuntosaliharjoittelu ja kestävyyskuntoliikunta kuuluvat hänen arkeensa. Hän on kiitollinen entiselle työnantajalleen, joka tarjosi mahdollisuuden liikunta- ja kuntosaliharrastuksen aloittamiseen.

”Tämän ikäinen tarvitsee liikuntaa ja kehonhuoltoa”, Arja kertoo ja jatkaa: ”Liikunnasta tulee niin älyttömän hyvä olo, voittajafiilis.”

Liikkumattomuuden huomaa mm. tasapainon heikentymisenä, joka voi johtaa kaatumisiin. Arja sanoo hoksanneensa, että arjen liikunta-aktiivisuuden myötä hän jaksaa paremmin. Kuntosaliharjoittelun myötä myös hänen tuki- ja liikuntaelinvaivansa on vähentyneet.

”Ennen oli kädet ja jalat kipeänä, nyt sairastan enää vain joskus flunssaa.”

Arja kannustaa naisia osallistumaan liikuntaryhmiin.

”Tällaiset ryhmät ovat oiva tilaisuus, ja niihin kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan. Eikä pidä säikähtää itselle vieraita liikuntalajeja, sillä uusien lajien edessä olemme kaikki samalla viivalla.”

Haastattelijana toimi ODL Liikuntaklinikalla Nainen 45+ hankkeessa työskentelevä Milan Kolarovic. Nainen 45+ hanke tarjoaa elintapaohjausta yksilö- ja ryhmämuotoisesti mm. liikuntaan ja ravitsemukseen liittyen. Jos kuulut kohderyhmään, tule rohkeasti mukaan – löydät lisätietoa hankkeesta: https://nainen45.odl.fi