ODL
Siirry ajankohtaisiin

”Kultainen lanka, joka kannattelee”

Yhdistämö aloitti yhteistyön ODL Startti kädentaitopajan kanssa viime keväänä. Yhteistyön tarkoituksena oli luoda toimistotilasta viihtyisä ja monikäyttöinen, joka palvelee niin työntekijöitä kuin asiakkaitakin.

Samalla tarjottiin pajan nuorille aikuisille erilaista tekemistä; he pääsivät perehtymään tilan sisustussuunnitteluun ja he saivat suunnitella ja toteuttaa yhden tilan sisustuskokonaisuuden. Yhteistyön lähtökohtana oli luoda turvallinen ja mahdollisimman aistiesteetön tila. Tästä käynnistyi sisustusprojekti, joka toteutettiin pienellä budjetilla, mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Projekti saatiin päätöksen tänä syksynä.

Projekti lähti liikkeelle sisustettavaan tilaan tutustumisella. Kädentaitopajan ohjaaja Sari tuli pajalaisten kanssa tutustumaan huoneeseen. He tuumailivat huonetta ja ottivat mittoja. Ensikommentit eivät olleet mairittelevia. Tila oli melkoinen kaaos!

 

Pienellä budjetilla uusi huone

Varsinainen sisustussuunnittelu lähti liikkeelle siitä, että pajalaiset ottivat Sarin opastuksessa huoneesta kuvat. Tämän jälkeen pajalaiset lähtivät tekemään sisustussuunnitelmaa tilassa työskentelevien toiveet huomioiden.

”Toiveena oli, että turhaa tavaraa karsittaisiin pois ja että tilasta tulisi toimivampi. Erityisenä toiveena oli, että ympäristö olisi rauhoittava ja turvallinen eikä se tuottaisi häiritseviä aistiärsykkeitä”, kertoo huoneessa työskentelevä Yhdistämö-hankkeen projektipäällikkö Saana Hautala.

Sarin ohjauksessa pajalaiset piirsivät huoneesta pohjakuvan ja miettivät siihen mittasuhteet. Samalla he suunnittelivat, miten kalusteet voi asetella huoneeseen järkevämmin, jotta tilassa pystyy tekemään toimistotyötä ja tarvittaessa tapaamaan asiakkaita. Pajalaiset tekivät taustatyötä ja lukivat netistä aistiystävällisestä tilasta. He huomioivat tämän värisuunnittelussa ja valitsivat maanläheiset värit, jotka toistuvat huoneen eri elementeissä. Pajalaiset tekivät huolellista mittaustyötä eri elementtien asettelussa paikoilleen. He tarkastelivat, miten valo heijastuu huoneeseen ja miten se tulee ottaa huomioon.

Koko huoneen katseenvangitsijaksi tuli lopulta huovutettu taideteos. Se tuo tilaan kaivattua lämmintä tunnelmaa ja kun sitä katsoo tarkemmin huomaa, että koko teoksen läpi menee kultainen lanka.

”Tätä teosta sommiteltiin huolella seinälle ja sen paikka on tarkoin harkittu. Myös värien ja pintojen struktuureita mietittiin tarkoin, jotta ne sopivat yhteen muun sisustuksen kanssa”, pajan työryhmä kertoo.

 

 

 

”Lopputulos palkitsee”

Kun huone oli valmiiksi sisustettu, kävimme läpi projektia yhdessä sisustusprojektiin osallistuneiden pajalaisten ja Sarin kanssa. Silloin kultainen lanka sai uuden merkityksen; sitä voi seurata katseellaan.

”Kultainen lanka, joka kannattelee ”, yksi pajan nuorista toteaa.

”On helpompi keskittyä, kun katse voi kiinnittyä johonkin ja se voi myös tyynnyttää, jos jännittää”, toinen nuori lisää.

Pajalaiset olivat myös itse tyytyväisiä projektiin. He kuvailivat sitä mielenkiintoisena projektina, johon sisältyi eri vaiheita. He kuvailivat tilan olevan nyt rauhallinen ja harmoninen. Eri sisustuselementit täydentävät nyt toisiaan ja kokonaisuus näyttää hyvin suunnitellulta.

”Erityisen palkitsevaa oli huomata, miten koko tilan tunnelma muuttui meidän projektin myötä rauhoittavammaksi. Oli myös kiva nähdä oman työnsä jäljet huoneen seinillä. On ihan eri asia nähdä omat tuotokset valmiina niille tarkoitetuilla paikoilla”, yksi pajan nuorista toteaa.

”Kädentaitopajan työryhmä täytti kaikki odotukset. Tilassa on nyt kaivattua harmoniaa, joten siinä on hyvä työskennellä. Tavarat myös pysyvät paremmin järjestyksessä, kun niille on omat paikkansa. Joku työkaveri sen hyvin sanoikin, että meillä on nyt koko talon hienoin huone ja tähän on helppo yhtyä. Aivan mahtavaa, että meillä on talossa tällaista osaamista, jota voidaan hyödyntää niin työntekijöiden kuin asiakkaiden iloksi”, Saana Hautala toteaa.

Huone oli sisustettu valmiiksi huoneen käyttäjien ollessa lomalla.

”Ihana yllätys oli tilanjakajaan ripustettu tervetulotoivotus, joka muistuttaa joka päivä siitä, että olemme töihin tervetulleita. Siksi se on saanut jäädä paikoilleen”, Saana Hautala lisää.

Kiitossanoja ei säästelty, kun huone oli valmis!

 

 

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Startti Kädentaitopajan nuorten kanssa.

Kiitos myös Startin tietokonepajalle muutamien kuvien ottamisesta.