ODL
Siirry ajankohtaisiin

Paremman maailman rakentaminen kaipaa leveitä hartioita – diakonian kehittäjien verkostotapaamisen antia

Diakonian kehittämisen parissa työskentelevät organisaatiot kokoontuivat Ouluun verkostotapaamiseen vaikuttamistyön kysymysten äärelle.

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Oulun Diakonissalaitoksen Säätiön (ODL) koolle kutsuman lokakuisen verkostotapaamisen teemana oli yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Verkostotapaamisessa Diakonia-ammattikorkeakoulun rehtori, toimitusjohtaja Elina Juntunen sekä kehitysjohtaja Eppu Ylikoski johdattelivat keskustelua yhteisistä arvoista sekä verkoston tavoitteista. Helsingin Diakonissalaitoksen vaikuttamistyön päällikkö Miinukka Tuominen-Hakoila kertoi esimerkkejä verkostomuotoisen vaikuttamistyön kentältä sekä suuntasi katseita yhteistyön kehittämiseen tulevaisuudessa. Paneelikeskustelussa arvioitiin tapausesimerkin avulla verkoston tähänastisen vaikuttamistyön onnistumisia ja haasteita.

Verkostossa toimivat organisaatiot jakavat yhteisen arvopohjan, jonka keskiössä on ihminen. Verkosto on viimeisen vuoden aikana jakanut yhteistä huolta haavoittuvassa asemassa olevista nuorista ja tehnyt yhteistä vaikuttamistyötä nostamalla keskusteluun nuorten haasteita ja muun muassa laatimalla kansalaisaloitteen nuoriasiavaltuutetun viran perustamisesta. Aloite poiki eduskunnalle lakialoitteen.

”Paremman maailman rohkea ja vastuullinen rakentaminen on työtä, joka kaipaa leveitä hartioita. Kun teemme yhdessä, saamme kasaan paljon osaamista kehittävästä, arvopohjaisesta työotteesta. Yhdessä myös uskallamme enemmän ja äänemme kantaa pidemmälle.”, ODL:n palvelupäällikkö Jaana Ukonaho toteaa.

D-toimijoiden verkostotapaamisen osallistujat yhteiskuvassa

Maantieteellisesti laajan verkoston yhteistyössä roolia näyttelevät paitsi erilaiset toimintaympäristöt myös etäisyydet. Tällä kertaa Oulussa järjestetty tapaaminen saavutti hyvän osallistujamäärän. Eri puolilta Suomea yhteen kokoontunut joukko iloitsi kasvokkaisesta kohtaamisesta.

”Olemme oppineet hyviä aikaa ja matkustamista säästäviä etätapaamisten käytäntöjä viime vuosina. Jos kuitenkin halutaan katsella yhdessä tähtiä ja rakentaa keskinäistä ystävyyttä ja luottamusta, on tärkeää ottaa aika kohtaamiselle”, diakonian asiantuntija Outi Uusimäki ODL:ltä toteaa.

Verkostoa koordinoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja siinä toimivat Helsingin Diakonissalaitos, Kirkkohallitus/Suomen ev.-lut. kirkko, Kirkkopalvelut ry, Lahden Diakonialaitos, Länsi-Suomen Diakonialaitos, Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö, STEP-koulutus sekä Suomen Diakoniaopisto.