ODL
Siirry ajankohtaisiin

Käsi ylös, jos haluat syödä enemmän kasviksia!

Aika monen käsi nousi, minunkin. Miten sitten saisimme lisättyä kasvisten käyttöä arjessamme? Suurimmat haasteet kasvisten käytössä asiakkaideni kertomusten mukaan ovat viitseliäisyyden puute, hinta, osaamattomuus tehdä hyvää kasvisruokaa, yksipuolinen käyttö ja kokemus, että kasvisruoalla ei jaksa. Pohditaanpa mitä näille haasteille voisi tehdä.

Kasviksia pöydällä, kuvituskuva.

Viitseliäisyys – kasviksia ei vain jaksa ostaa, pestä, kuoria ja pilkkoa.

Kasvikset ovat jääkaapissa jossain alalaatikossa, ja sieltä ne lopulta heitetään biojätteeseen. Kokkaavaa kotiapulaista odotellessa voi pyrkiä tekemään kasvisten käytöstä mahdollisimman helppoa; käytä pakastekasviksia, valmisraasteita, kasvissoseita, valmiita kasvispihvejä ja muita kasvisaterioita. Salaatteja ei aina tarvitse tehdä – nopein kasvislisäke on pilkkoa veitsellä kukka- tai parsakaalista muruja lautaselle. Tee isompi määrä kerralla, esim. porkkanoita kuorii samalla vaivalla koko pussillisen. Pidä kasviksia näkyvillä esim. pöydällä tai jääkaapissa.

Hinta

Kasviksiin saa helposti uppoamaan paljonkin rahaa. Toisaalta juurekset, sipulit ja kaalit ovat yleensä varsin edullisia. Kasviksia kannattaa ostaa sesongin mukaan. Jos tomaatit ovat kalliita, osta tomaattimurskaa kastike- ja pataruokiin lisättäväksi. Myös pakastekasvikset ja säilykkeet ovat usein edullisia käyttää talvella.

Yksipuolisuus

Monet syövät lähinnä tomaattia, kurkkua, lehtisalaattia, joskus porkkanaa ja paprikaa. Ja tietysti sipulia ruoanvalmistuksessa. Pelkästään näitä syömällä kasvisten määrä jää helposti vähäiseksi. Erilaisia kasviksia on pienessäkin ruokakaupassa kymmeniä, jos ei satoja. Sovitaanko, että seuraavalla kauppareissulla ostetaan jotain ihan uutta kasvista, joko lämpimään ruokaan lisättäväksi, sellaisenaan syötäväksi, grillattavaksi tai uunissa paahdettavaksi?  Voit löytää uusia suosikkeja myös vaihtamalla kokemuksia työkavereiden tai tuttavien kanssa, tai vaikka seuraamalla henkilöstöravintolan tarjontaa.

Osaamattomuus tehdä maukasta kasvisruokaa.

Jos osaat tehdä ruokaa lihasta, osaat myös kasviksista. Helppoja kasvisruokaohjeita ja maustamisohjeita on netti pullollaan. Yksinkertaisimmillaan voit aloittaa jauhelihan joukkoon kourallisen tai pari soijarouhetta ja tölkkipapuja tai kanakastikkeeseen pakastevihannespussin.

Kasvisruoalla ei jaksa

Kasvispainotteinen ruokailu ei tarkoita sitä, että syödään vain kasviskeitto ja sillä hyvä. Kasvisateriakokonaisuuden energia- ja proteiini voi jäädä alhaiseksi, mikä heikentää kylläisyyttä ja jaksamista. Jos pääateriassa on vain vähän proteiinia (esim. keitot), sitä on syytä täydentää, esim. maitovalmisteilla, kananmunalla tai soijavalmisteella. Myös viljavalmisteet ovat tärkeä osa kasvispainotteista ateriaa. Esimerkiksi linssikeiton kanssa voi syödä pari ruokalusikallista raejuustoa ja pari palaa täysjyväleipää.

Tutustu lisää ODL Liikuntaklinikan ravitsemusterapeutin palveluihin.