Liikunta
Liikunnalla tarkoitamme kaikkea fyysistä aktiivisuutta. Se voi olla sienestystä syysmetsässä, koiran ulkoilutusta tai tavoitteellisempaa liikunnan harrastamista. Terveyden kannalta paikallaanolo ja istuminen on haitallista. On tärkeää tauottaa paikallaanoloa ja istumista kevyesti liikkumalla. Reipasta kestävyyskuntoa parantavaa liikuntaa tulisi olla viikossa vähintään 150 min tai rasittavaa liikuntaa 75 min. Lisäksi lihaskuntoharjoittelua tulisi olla 2 krt viikossa. Jo 5 km:n kävely viikottain pienentää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Luonnossa liikkuminen edistää mielen ja kehon hyvinvointia.
Vaihdevuosiin liittyvät oireet voivat helpottua liikunnan avulla. Fyysinen aktiivisuus vähentää masennusoireita ja kuumia aaltoja sekä lisää tyytyväisyyttä elämään. Luuston vahvistamisen ja lihasmassan säilymisen kannalta monipuolinen ja voimaharjoituksia sisältävä liikunta on tärkeää. Fyysisesti aktiivisilla naisilla on parempi unenlaatu.
Arkirytmi
Työ tuo monelle rytmiä ja rutiinia arkeen. Voi olla vaikeaa säilyttää tavanomainen arkirytmi, jos ei käy säännöllisesti töissä. Työttömänä arkirytmin säilyttäminen voi tuntua jopa merkityksettömältä. Mielenterveyden, aivoterveyden ja hyvän unen kannalta olisi tärkeää, että päivisin olisi aktiivista ja mielekästä tekemistä. Hyvän arkirytmin pohjana ovat säännöllinen ruokarytmi, sopiva arkiaktiivisuuden määrä sekä riittävä uni.
Vinkit ja linkit
- katso tietoiskut ja julkaisut -sivuilta lisätietoa
- liikkuvaaikuinen.fi/materiaalit – aktiiviseen elämään kannustava materiaalipankki