ODL
Rasitus-Ekg -tutkimus

Mitä palvelu sisältää?

Kliininen rasituskoe eli rasitus-EKG -tutkimus on hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskyvyn ja terveyden selvittämiseksi suoritettava, erikoislääkärin valvoma ja arvioima tutkimus.

Tutkimus voidaan tehdä myös sydän- ja verisuonisairauksien tai hengityselinsairauksien hoidon tai työ- ja toimintakyvyn arvioimiseksi, kuntoutustarpeen selvittämiseksi, kuntoutuksen vaikutuksen arvioimiseksi tai lääketieteellisiin toimenpiteisiin liittyvien riskien arvioimiseksi.

Rasituskokeen suorittaminen

Rasituskoe suoritetaan kuormittamalla potilasta lepovaiheesta nousujohteisesti esimerkiksi kuntopyörää polkemalla. Sydänfilmiä (EKG) ja verenpainetta seurataan koko tutkimuksen ajan sekä vielä tutkimuksen jälkeen rasituksesta palautumisen aikana.

Tarvittaessa seurataan myös potilaan hapen määrää verenkierrossa sormenpäähän kiinnitettävän anturin, pulssioksimetrin, avulla. Kliininen rasituskoe pyritään suorittamaan potilaan kokemaan, mahdollisimman maksimaaliseen rasitustuntemukseen asti.

Rasituskokeen tulokset

Rasituskokeen tuloksena saadaan selville potilaan tutkimuksen aikainen fyysinen suorituskyky ja sydämen toimintakyky rasituksen aikana ja sen jälkeen sekä näitä mahdollisesti rajoittavat oireet ja muu tekijät. Suorituskykyä rajoittavia tekijöitä voivat olla mm. sepelvaltimotauti, sydämen rytmihäiriöt, hengitystoimintaan liittyvät ongelmat ja verenkiertoelimistön muut häiriöt kuten esimerkiksi korkea verenpaine.

Tutkimuksen tuotoksina saadaan rasitussydänfilmi sekä tutkimusta valvovan erikoislääkärin lausunto tutkimuksen kulusta ja mahdollisista löydöksistä.

Valmistautuminen rasituskokeeseen

  • Syö aamulla normaali aamiainen.
  • Noin kaksi tuntia ennen koetta ruokaile vain kevyesti.
  • Vältä kahvia, teetä, kola-juomia ja tupakointia 4 tuntia ennen koetta.
  • Ota mukaan vaihtovaatteet: veryttelyhousut tai shortsit, lenkkitossut tai vastaavat jalkineet sekä peseytymisvälineet.
  • Ota lääkkeesi lähettävän lääkärin ohjeiden mukaisesti.
  • Emme tee koetta kuumeiselle tai flunssaiselle henkilölle.

Ajanvaraus ja asiantuntijamme

Ajanvaraus ODL Liikuntaklinikka
Jaakko Tornberg
Testauspäällikkö, liikuntafysiologi, LitM
Tiina Nylander
Liikuntalääketieteen ja yleislääketieteen erikoislääkäri, LL