Suomen luonnon päivä 28.8. – Juhlikaamme ainutlaatuista aarrettamme

27.08.2021 | Soile Puhakka


Kuvassa on Kevojärvi, joka sijaitsee Utsjoella, Kevon luonnonpuistossa.

 

Juhlimme 28.8. Suomen luonnon päivää, joka on kunnianosoitus siitä, että kuinka arvokas ja ainutlaatuinen maamme luonto on. Monelle suomalaiselle sen arvo on selkeä, mutta osa meistä kaipaa muistutusta siitä kuinka ylpeitä voimme olla puhtaasta ja helposti saavutettavasta luonnostamme. Tarvitsemme tietoa ja tahtotilaa, että myös pidämme sen sellaisena ja uskallamme antaa luonnon pitää meistä huolta. Jokainen meistä tarvitsee oman osuutemme luontoa ja tarkoitan tällä niitä aineettomia eläymyksiä, mitä luonto voi meille tarjota. Tutkimukset kertovat, että luonnossa oleskelu palauttaa kiireen keskellä, virkistää, liikuttaa ja parantaa sekä ylläpitää vastustuskykyä. Se antaa meille voimavaroja elämän haasteissa. Luonnosta löytyy jokaiselle ihmeteltävää – iästä tai taustasta huolimatta. Luontoon kannattaa hakeutua mahdollisimman usein ja täällä Suomessa meillä on hieno mahdollisuus nauttia lähiluonnosta sekä kansallispuistoista. Suomalaiset ovat tunnettuja vahvasta luontosuhteestaan ja myös sen ylläpitämiseen ja vahvistamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Näin emme vieraudu luonnosta jatkossakaan.

Tätä Suomen luonnon päivää varten olen haastatellut eri ikäisiä ihmisiä. Kysyin heiltä, että mitä suomalainen luonto heille merkitsee. Vastaukset olivat hyvin samankaltaisia ja ne paljastivat, että suomalainen luonto on tärkeä kaikille ikäluokille. Vastauksista nousi ilmi erityisesti rauhoittuminen, puhtaus, esteettisyys ja luontoliikunta eri muodoissa, jotka ovat kaikki hyvin tärkeitä asioita ihmisen arjessa.

Lapsi 9 vuotta

”Suomalainen luonto tarkoittaa minulle erilaisia hauskoja juttuja. Luonnossa voi retkeillä ja varsinkin metsät ovat kivoja paikkoja. Luonnossa näkee erilaisia eläimiä. Eniten tykkään retkeillä Lapissa, koska siellä on tosi hiljaista ja maisemat ovat hienot. Perheen kanssa on mukava mennä luontoretkelle. Luontoon ei saa nakata roskia ja puita ei oikein saisi kaataa.”

Mies 30 vuotta

”Suomalainen luonto merkitsee minulle rauhaa ja mahdollisuuksia retkeillä kauniissa maisemissa. Luonnossa voi harrastaa retkeilyn lisäksi kaikenlaista muutakin kuten kivien keräilyä, sienestämistä, marjastamista – lista on todella pitkä. Jokainen vuodenaika tarjoaa erilaisia aktiviteettejä. Jos minun pitäisi asua kaukana luonnosta, niin turhautuisin ihan varmasti. Ehkä se on osa suomalaisuutta, että luontoon on päästävä.”

Nainen 30 vuotta

”Suomalainen luonto on minulle äärimmäisen arvokas – Niin arvokas, etten voisi kuvitella asuvani missään muualla kuin Suomessa. Luonnossamme on todella paljon nähtävää, mutta pidän eniten koskemattomasta luonnosta, sellaisesta, missä ihmisen jälki ei näy. Minulla ei ole yhtä ainoaa luontotyyppiä tai maisemaa, josta pitäisin vaan minulle kaikki ovat arvokkaita – metsistä soihin ja kalliomaisemiin. Suomalainen luonto tarkoittaa minulle eheytymistä, esteettisyyttä, yhdessäoloa ja mahdollisuuksia liikkua ja toteuttaa itseään. Suomalainen luonto on seikkailu, johon meillä jokaisella pitäisi olla mahdollisuus. Toivoisin, että jokainen ymmärtäisi luontomme arvon, osallistuisi sen suojeluun ja osaisi myös nauttia sen tarjoamista elämyksistä.”

Mies 38 vuotta

”Luonto täällä Suomessa on ihan käsittämättömän puhdas ja villi. Varsinkin metsää on joka paikassa. Olen ulkomaalaistaustainen, mutta olen asunut Suomessa jo melkein kymmenen vuotta. Kun tulin Suomeen, olin hämmästynyt siitä, kuinka luonto täällä on säilytetty niin hyvin. Kotimaassani on toki luontoa, mutta se on keskittynyt tietyille alueille ja luontoon pääsy on varsinkin kaupunkilaisilla ihan täysi mahdottomuus tai hyvin hankalaa. Siellä tarvitset auton ja paljon aikaa, jotta voit lähteä luontoalueille. Kotikaupunkini halusi panostaa viheralueisiin ja rakensi ison kauniin puiston kaupungin keskelle, mutta se ”tuhoutui” lyhyessä ajassa, koska ihmiset eivät osaa arvostaa luontoa. Suomalaiset ovat luontosuhteeltaan erityisiä ja siten he vaalivat luontoaan. Koen sen todella tärkeäksi asiaksi, johon kannattaa panostaa. Asun tällä hetkellä Oulussa hyvin vehreällä alueella ja nautin siitä, että näen puita ja pääsen puistoon melkein heti ulko-ovesta astuttuani. Suomen kesä on todella kaunis ja tarjoaa kaikenlaista tekemistä. Talvesta en niin pidä, mutta toki se on lapsille kiva vuodenaika, kun saa laskea pulkalla.”

Mies 65 vuotta

”Suomalainen luonto on väljä ja suo aidon mahdollisuuden olla täydellisessä hiljaisuudessa ja siten antaa mahdollisuuden palautua raskaasta työstä. Se merkitsee itse asiassa pakopaikkaa normaaleista nykyaikaisista arkirutiineista.”

Sisäministeriö suosittelee liputtamista Suomen luonnon päivän kunniaksi. Sen lisäksi kannustan hakeutumaan ulos luonnon pariin ja ihastelemaan syksyistä luontoa, joka valmistautuu talven tuloon. Suomen luonnon päivästä voit lukea lisää osoitteesta: https://suomenluonnonpaiva.fi/.

Soile Puhakka
Soile Puhakka
Tutkija, FM

Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021
SULJE
Soile Puhakka
Tutkija, FM
ODL Liikuntaklinikka
(08) 313 2154
Albertinkatu 18 A, 90100 Oulu
 
Kokemus
Soile on koulutukseltaan maantieteilijä ja hän on erikoistunut terveys- ja luonnonmaantieteeseen. Väitöskirjassaan hän keskittyy erityisesti vihreän asuinympäristön, luontosuhteen ja liikunnan yhteyden tutkimiseen.

Poikkitieteellinen tutkimus on tullut hänelle tutuksi työskennellessä eritaustaisten ihmisten kanssa. Soile toimii myös tuntiopettajana Oulun yliopiston Maantieteen tutkimusyksikössä ja paikkatietoasiantuntijana tutkimusryhmässään.

Liikuntaosaamista on kerätty harrastusten, erilaisten kurssien ja tällä hetkellä terveysliikunnan opintojen parissa.
Silloin kun Soile ei keskity tutkimukseen tai karttojen tekoon, hän viihtyy luonnossa ja liikuntaharrastusten parissa.