Pyörät pyörivät – keho ja mieli kiittävät!

01.07.2021 | Kaisu Kaikkonen

Muistatko vielä sen hetken, kun opit ajamaan polkupyörällä? Lukuisia kertoja harjoittelua ja se jännittävä hetki, kun vihdoin onnistuit ilman apurattaita. Opit taidon, joka säilyy sinulla muistissa taukojenkin jälkeen.Pyöräily mahdollistaa helpon ja ympäristöystävällisen liikkumisen ja on myös hauskaa ja hyvinvointia vahvistavaa. Pyöräillessä suorituskyky, alaraajojen lihaskunto ja nivelten liikkuvuus kehittyvät ja tasapaino- ja koordinaatio saavat harjoitusta.

Pyöräily sopii lähes kaikille. Nivelten kuormitus on vähäistä ja sen vuoksi se on erinomainen liikuntamuoto esimerkiksi ylipainoiselle tai polvikipuiselle. Kuormitusta voi säätä oman tuntemuksen mukaan ja näin se sopii vallan mainiosti myös kuntoilua aloittavalle. Pyörää voi polkea hiljalleen, maisemista nautiskellen tai vauhdikkaasti hikoillen. Lenkkien pituus ja maaston mäkisyys tuovat vaihtelua jpyöräilyn rasittavuuteen. Ja mikäpä sen mukavampaa, kuin pyöräillä hyvässä seurassa yhteisiä kokemuksia jakaen!

Luonnon hyvinvointivaikutukset tunnetaan hyvin. Pyöräily mahdollistaa lähiluontoon tutustumisen. ja maastopyörällä pääseekin sitten ihan metsän sisälle. Mieli lepää luonnon sylissä – tuoksuista, äänistä ja luonnon ihmeistä nautiskellen.

Työmatkat taittuvat pyörällä kustannuksia ja ilmastoa säästäen. Meillä täällä Oulussa on erinomainen pyörätieverkosto, jonka talvikunnossapidosta huolehditaan ja näin myös talvipyöräily onnistuu. Sähköpyörä tuo helpotusta raskaassa kelissä tai maastossa pyöräilyyn sekä pyöräilijälle, jonka suorituskyky on rajoittunut.

Pyöräily sopii kaikenikäisille. Jossakin vaiheessa, kun vuodet karttuvat, voi olla aika palata apurattaisiin tai kolmipyörään. Näin matka jatkuu ja pyörät pyörivät. Keho ja mieli kiittävät ahkeraa pyöräilijää.


Syyskuussa pyöräilyyn voi liittää vielä yhdessä liikkumisen ja hyvän tekemisen ulottuvuuden osallistumalla 4.9. järjestettävään Piispanpyöräilyyn. Kyseessä on piispa Jukka Keskitalon isännöimä liikunta- ja hyväntekeväisyystapahtuma, jonka keräystuotolla edistetään oululaisten nuorten hyvinvointia. ODL on mukana toimittamassa keräystuottoa perille sekä esittelemässä ODL Säätiön toimintoja laajalla rintamalla itse tapahtumassa.

Lisätietoja saat tapahtuman nettisivustolta. Laitetaan päivämäärä kalenteriin ja lähdetään yhdessä pyöräilemään!

Kaisu Kaikkonen
palvelupäällikkö
ODL Liikuntaklinikka

 


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021
SULJE