Projektipäällikkö Riitta Pyky on insinööritaustainen tutkija: ”Haluan auttaa ihmistä arjessa”

06.04.2021 | Riitta Pyky

Filosofian tohtori Riitta Pykyn sydän sykkii vahvasti kotiseudulleen Ylikiimingille. Maatilan tyttö lähti kotikylästään Ouluun opiskelemaan hyvinvointiteknologian insinööriksi, pyörähti töissä myös Kuusamossa ja Oulaisissa, mutta palasi lopulta asumaan Ylikiiminkiin. 

- Minulle on väliä sillä, mistä olen ja missä asun. Minulla on aina ollut halu olla jollakin lailla mukana yhteisöni arjessa, vaikka arvostan myös omaa rauhaa, jota maaseutu tarjoaa. Haluan kuunnella ihmisiä ja auttaa heitä, niin työssä kuin vapaa-ajallakin.

Riitta teki insinööriharjoittelunsa ODL:n Liikuntaklinikalle vuonna 2004. Siellä syttyi kipinä opiskella hyvinvointialaa erilaisesta näkökulmasta, ja Riitta hakeutui opiskelemaan liikuntatieteitä Jyväskylän yliopistoon. Liikuntaklinikalle hän palasi, kun oli gradun tekemisen aika. Pian maisteriksi valmistumisen jälkeen myös vakituinen työ projektipäällikkönä kutsui.

 


”Jokapaikan höylä” tutkii, kehittää ja kannustaa

Liikuntaklinikalla Riitta on ”jokapaikan höylä”, jolla on monipuolinen työnkuva. Työssään hän pääsee yhdistämään kokemustaan projektien vetämisestä kehittämishankkeissa tieteellisen tutkimuksen tekemiseen. Riitta on vetänyt ammattiopistossa opiskeleville Höntsä-hanketta ja yrittäjille suunnattua HYMY-hanketta, joissa etsittiin tapoja lisätä hyvinvointia opiskelussa ja työssä. Maaliskuussa 2021 käynnistyi lukiolaisten hyvinvointiin keskittyvä OPAS-hanke.

- Tieteellisissä tutkimuksissa tutkimme sitä, kuinka ihmisen liikunnallinen tai liikkumaton elämäntapa rakentuu ja miten liikkuminen vaikuttaa hyvinvointiin. Selvitämme myös, kuinka terveellisiä elintapoja, liikkumista ja ruokailutottumuksia on mahdollista edistää. Kehittämishankkeilla pystymme auttamaan ja tukemaan ihmisiä, joille ei palvelua muualla ole. Voimme konkreettisesti luoda uutta ja tuoda tukea tai työkaluja ammattilaisille. Kehitystyötä tehdään yhdessä kohderyhmän kanssa, jolloin tulokset jäävät oikeasti elämään heidän arkeensa.

Vuonna 2019 tohtoriksi väitelleellä Riitalla on kokemusta myös täysipäiväisestä tutkijan työstä. Kokopäiväisen tutkijan uraakin väläyteltiin, mutta Riitta kieltäytyi.

- Se oli vaikea valinnan paikka, mutta halusin kuunnella sydäntäni. Tieteellisessä tutkimuksessa pääsen syvällisesti pureutumaan ilmiöön, mutta työ itsessään on hidasta puurtamista. Kehittämishankkeissa lopputuloksena ovat käytännön ratkaisut ihmisen hyvinvoinnin eteen. Kaikkein parasta on innostua yhdessä työryhmän kanssa ja luoda uusia toimintamalleja.

Tutkimus on Riitan työssä edelleen isossa roolissa. Hän toimii Liikuntaklinikalla tutkijoiden esimiehenä. 

- Tämä on minulle hyvin mieluinen haaste. Pääsen konkreettisesti auttamaan tutkijoita työssään vaikkapa hankkimalla tarvittavia resursseja tai edistämällä työn sujuvuutta. Myös ihmisenä ihmisen tukeminen on tärkeää; kahvihuonekohtaamiset ja tervehdykset. Tässä ajassa kaipaan sitä erityisesti.

 

”Ei työ miestä pahenna vaan tavat”

Vapaa-ajallaan perhekeskeinen Riitta viihtyy kotona Ylikiimingissä, ellei pääse konsertteihin tai matkustelemaan. Ahkeran kotileipurin kädet testailevat uusia reseptejä ja mieli rentoutuu oman käden jäljen näkemisestä. Myös kuntoliikunta kuuluu arkeen.

- En ole liikunnan mittaaja, liikun siten että tuntuu hyvältä. Saatan käydä kuntosalilla, tai pätkiä lekalla traktorinrengasta kotipihalla. Maastopyöräilen, ja kun kevätaurinko paistaa, minut löytää hiihtoladulta.

Yhteiskunta ja yhteisöt ovat aina kiinnostaneet Riittaa, ja tänä keväänä hän liittyi Ylikiimingin asukaslehden toimituskuntaan. 

- Lapsuudenkodista varmaankin lähtee se elämänarvo, että jokainen ihminen on kunnioituksen arvoinen, koulutuksesta ja tittelistä riippumatta. ”Ei työ miestä pahenna vaan tavat”, meillä kotona tavattiin sanoa. Työssäni tämä kaikkien kunnioittaminen näkyy myös hankkeissamme, joissa ihminen kohdataan ihmisenä.

 

Riitta Pyky

Palveluesimies, asiantuntija, projektipäällikkö, ODL Liikuntaklinikka

Insinööri, hyvinvointiteknologia, OAMK 2005

Liikuntatieteiden maisteri, Jyväskylän yliopisto 2007

Filosofian tohtori, Oulun yliopisto 20192

 

Motto: ” Rohkeutta ei ole se, että uskaltaa, vaan että uskaltaa pelosta huolimatta.”


ODL Liikuntaklinikan asiantuntijat muodostavat huipputiimin, joka palvelee sinua kaikissa liikuntaan, ravitsemukseen, kuntoutukseen ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tässä blogisarjassa kerromme, millaisia ihmisiä titteleiden takaa löytyy.Tutustu Liikuntaklinikan hankkeisiin, osallistu itse tai kannusta lähimmäistä mukaan!

Päättäjä tai kuntalainen, tutustu täältä tutkimuksiimme, saat yleistajuisesti kirjoitettua tietoa hyödynnettäväksi arjessasi!

Riitta Pyky
Riitta Pyky
Projektipäällikkö, tutkija, palveluesimies

Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021
SULJE
Riitta Pyky
Projektipäällikkö, tutkija, palveluesimies
ODL Liikuntaklinikka
Erityisosaaminen
FT, LitM, insinööri (AMK)
050 312 5818
Albertinkatu 18 A, 2. krs, 90100 Oulu
 
Kokemus
Riitta on käytännönläheinen ja poikkitieteinen terveysliikunnan asiantuntija, joka tuntee liikunnan hyödyt hyvinvoinnille ja työkyvylle. Hallussa on myös eri ympäristötekijöiden (esim. luonnon) merkitys hyvinvoinnille ja liikkumiselle. Kehittämiskokemusta on karttunut ikääntyneiden, hyvinvointiyrittäjien ja nuorten hankkeista. Riitta tutkii jatko-opinnoissaan nuorten miesten liikkumista, liikkumattomuutta ja liikuntaan aktivointia.