Odotuksen vuosi

04.12.2020 | Outi Uusimäki

Vuosi 2020 on ollut yhtä suurta odottamisen harjoitusta. On odotettu ohjeita, aaltoliikkeen huippuja ja suvantoja, maskeja, vierailukieltojen loppumista, rokotetta. On odotettu normaalia.

Joulukuu on odottamisen aikaa tavallisenakin vuonna. Yksi odottaa kalenteriluukkuja, paketteja, perinteitä. Toinen ehkä hengähdystä työhön, talven pimeyteen, samanlaisena toistuvaan arkeen. Moni odottaa, että edes hetken niin hyvä, lämmin, hellä olisi mieli jokaisen.

Yleensä joulun alla odotetaan Jotain Toisenlaista. Tänä vuonna taidetaan odottaa tavallista. Että saataisiin viettää joulu niin kuin ennenkin. Että saataisiin olla juuri niin lähellä toisia tai kaukana kotoa kuin huvittaa.

Ihmisyyden monimutkaisuuden, keskeneräisyyden ja kärsimyksen teemojen maailmassa sitä toivoo, että jokainen jaksaisi tehdä osansa muuttaakseen maailmaa edes vähän paremmaksi paikaksi. Tänä jouluna tuota sinnikkyyttä tarvitaan erityisesti. Tarvitaan sitkeyttä hoitaa, auttaa ja huomioida niitä, joihin epätavallisuus pahiten iskee.

Tämän eriskummallisen vuoden joulun odotuksessa puhuttelee kuitenkin myös viisas kehotus ”Anna maailman olla sellainen kuin se on”. Odotuksen vuosi on muistuttanut kovalla kädellä siitä, että kaikkea ei voi hallita, maailmaa ei voi laittaa valjaisiin. Helpommalla pääsee hyväksymällä sen, mihin ei voi vaikuttaa, kuin taistelemalla jatkuvasti vastaan.

Adventissa, seimen lapsen syntymän odotuksessa on se erityisyys, että odotus jo sisältää sen, mitä odotetaan. Valo loistaa jo seimeltä, Rakkaus on jo täällä – joulun suuret linjat ovat valmiina. Jospa joulun aikaan mahtuisi hetkiä, jolloin jaksaisi kääntää katseen pois tilastoista ja huolesta. Katselisi synkän sijaan loistavaa, tuijottelisi kynttilöitä ja joulun valoja ikkunoissa ja pihoilla. Tulisi ehkä huomaamattaan itsekin heijastaneeksi valoa ympärilleen.

Outi Uusimäki
diakoniatyön päällikkö

Outi Uusimäki
Outi Uusimäki
Diakonia- ja yhteyspäällikkö

Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021
SULJE
Outi Uusimäki
Diakonia- ja yhteyspäällikkö
 
Kokemus
Outi on taustaltaan teologian maisteri ja Suomen ev.-lut. kirkon pappi. Lisäksi hän on kouluttautunut kirkon työnohjaajaksi.

Työurallaan Outi on tehnyt asiantuntijatehtäviä sairaalamaailmassa sekä kirkon hallinnossa hiippakuntatasolla henkilöstöhallinnon, rekrytoinnin, viestinnän sekä erilaisten hallinnollisten tehtävien parissa.

Harrastuksissaan Outi yleensä liikkuu tai laulaa.