Fysioterapeutti Roosa Nevalainen: ’’Oma terveys ei ole itsestäänselvyys.’’

09.11.2020 | 

 

Liikuntaklinikan fysioterapeuttina sekä HYMY-hankkeessa työskentelevä Roosa Nevalainen on työskennellyt ODL:n Liikuntaklinikalla keväästä 2019 asti. 

Oma urheilutausta toimi kipinänä liikunta- ja hyvinvointialalle. Muodostelmaluistelua pitkään harrastanut Roosa piti lukion jälkeen hengähdystauon ja suuntasi sen jälkeen Tampereelle Varalan Urheiluopistoon. Opistossa kiinnostus ihmisen anatomiaan ja liikkumiseen kasvoi ja liikunnanohjaajaksi valmistuttuaan Roosa palasi takaisin kotikaupunkiinsa Ouluun opiskelemaan fysioterapeutiksi Oulun ammattikorkeakoulussa.

Jo opintojensa aikana Nevalainen työskenteli liikuntakeskus Hukassa ryhmäliikunnan ohjaajana. Sitä kautta hän tunsi entuudestaan ODL:n toisena fysioterapeuttina toimivan Satu Siirtolan. Kun Satu vinkkasi, että Liikuntaklinikalla olisi tarvetta toiselle fysioterapeutille, ei Roosa epäröinyt hetkeäkään, vaan tarttui tarjoukseen mielellään. 

’’ODL oli tuttu jo ammattikorkeakoulussa suoritetun harjoittelun kautta, joten tuttuun ympäristöön ja mukavien kollegoiden keskuuteen oli kiva palata’’

 

 

’’Kiputilojen kanssa ei kannata jäädä ihmettelemään’’

 

Roosa on myös yksi ODL:n HYMY-hankkeen asiantuntijoista. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa yrittäjien työkykyä sekä hyvinvointia. Hanke syntyi halusta auttaa yrittäjiä haastavan korona-ajan keskellä. Moniammatillinen tiimi on ollut yrittäjien tukena hankkeen ajan. Roosa kokee saaneensa myös itse paljon eri alojen ammattilaisista koostuvan tiimin kanssa työskentelystä. 

’’Erityisesti into oman osaamisen kehittämiseen on kasvanut! Hankkeen myötä pystyn auttamaan myös yrittäjiä entistä paremmin.’’

Stressaavan Korona-ajan keskellä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen voi jäädä kenellä tahansa helposti kaiken muun jalkoihin. Moni on myös innostunut liikkumaan enemmän, minkä vuoksi erilaiset kiputilat saattavat yllättää ja haitata myöhemmin liikkumista.

’’Kiputilojen kanssa ei kannata jäädä pitkäksi aikaa ihmettelemään, vaan apua kannattaa hakea rohkeasti jo ennen kuin kipu on liian haittaavaa.’’


Terveys ei ole itsestäänselvyys

 

Aktiivisesta urheilutaustasta huolimatta Roosa on itse säästynyt suuremmilta loukkaantumisilta. Vuosi sitten tehty leikkaus pakotti hänet kuitenkin sairaslomalle ja vähentämään liikkumista. Kokemus avasi silmät.

’’Kun sain leikkauspäätöksen, soitin ensimmäisenä äidilleni ja itkin, että miten voin olla neljä viikkoa poissa töistä! Kokemus opetti todellakin levon merkityksen ja sen, että välillä täytyy pysähtyä, että jaksaa tehdä taas töitä ja auttaa muita.’’  

Liikuntaklinikalla työskennellessään Roosa on ilokseen huomannut, että asiakkaiden ikähaitari on todella suuri. Erityisesti ikäihmiset ovat innostuneet liikkumaan enemmän ja pitämään itsestään huolta. Kiputilojen hoidossa apua on haettu myös rohkeammin fysioterapeutin vastaanotolta.

’’Oma terveys ja liikkuminen ei ole todellakaan itsestäänselvyys. Täytyy osata kuunnella omaa kehoa ja muokata tekemistä sen mukaan, mitä keho tarvitsee.’

Korona ja sen tuomat etätyösuositukset ovat näkyneet myös Roosan asiakkaissa. Osa tuntee voivansa nyt paljon paremmin ja osalla niska- ja hartiaseudun ongelmat ovat lisääntyneet entisestään. Roosa nostaakin esiin kaksi tärkeää vinkkiä kaikille etätyötyötä tekeville. 

’’Tärkeintä on tauottaa istumista. Sen voi tehdä esimerkiksi pitämällä lyhyen taukojumpan tai ihan laittamalla vaikka välissä pyykinpesukoneen päälle. Lisäksi olisi tärkeää, että töitä voisi välillä tehdä seisten. Jopa silityslaudasta voi saada aikaan kätevän seisomatyöpöydän!’’

Roosa Nevalainen

Liikuntaneuvoja, Varalan urheiluopisto
Fysioterapeutti, AMK


Motto:

Kannattaa tehdä kerralla kunnolla, niin ei tarvi toista kertaa tehdä.

 

Varmista lihastasapainokartoituksen avulla, että saavutat parhaan mahdollisen suorituksen! Varaa aika fysioterapeutin tekemään kartoitukseen.

Varaa aika Roosan vastaanotolle helposti verkossa.

 

 

ODL Liikuntaklinikan asiantuntijat muodostavat huipputiimin, joka palvelee sinua kaikissa liikuntaan, ravitsemukseen, kuntoutukseen ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tässä blogisarjassa kerromme, millaisia ihmisiä titteleiden takaa löytyy.


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021