Jani Ailovuo vaihtoi matkapuhelinten testaamisen ihmisten kuntotesteihin: ”Parasta on, kun ihminen alkaa voimaan paremmin!”

26.10.2020 | 

Liikuntaklinikalla kuntotestejä tekevä Jani Ailovuo on paljasjalkainen oululainen. Nuoruusvuotensa hän pelasi Oulun Kärpissä ja harrasti muutenkin monipuolisesti liikuntaa. Tie vei lopulta insinööriopintoihin ja 12 vuodeksi töihin matkapuhelinjätti Nokiaan. Yhtiön toiminnan hiipuessa Jani löysi liikunnan parista myös uuden ammattinsa.

Liikuntatieteiden maisteriopintojen ohella tekee ODL Liikuntaklinikalla kuntotestejä monipuoliselle asiakasjoukolle eläkeikäisistä liikkujista palomiehiin ja nuoriin seurajoukkueurheilijoihin. 

- Nokialla testasin matkapuhelimia, ja sen työn suunnitelmallisuutta, laadunvarmistusta ja muita prosessien kehittämistä voi hyödyntää myös ihmisiä testatessa. Periaate on sama: testaamalla löydetään tietoa, jonka perusteella tehdään päätöksiä ja jatkosuunnitelmia. Tavoitteena on parantaa laatua, oli kyse sitten puhelimen ominaisuuksista tai ihmiselämästä.

Jani Ailovuo

Kuntotestin merkitys korostuu nykyajassa: ”Erot ovat yksilötasolla suuria”

Janin kokemuksen perusteella kuntotestaamisesta on parissa kymmenessä vuodessa tullut entistäkin tärkeämpää, koska ihmisten liikunnallinen tausta vaihtelee nykyisin niin paljon. 

- Ennen lasten ja nuorten elämä oli fyysisempää. Kuntopohja hankittiin pihapeleissä ja puissa kiipeilemällä. Nykyään erot voivat olla yksilötasolla huomattavia. Siksi tiedon saaminen jokaisen yksilön kunnon osa-alueista on todella arvokasta, jotta häntä voidaan mahdollisimman hyvin auttaa.

Jani pyörittää ODL-työn ohella omaa testausalan yritystään, jonka kautta hänellä on pitkä kokemus kansainvälisen huipputason urheilujoukkueiden testaamisesta. Janin asiakkaana on huipputason urheilujoukkueita Suomen lisäksi Saksassa asti. 

- Urheilujoukkuekin on täynnä yksilöitä. Esimerkiksi jääkiekkojoukkueen kohdalla annan testitulosten perusteella palautteen, missä raameissa harjoittelua pitäisi jatkaa, ja joukkueen valmennustiimi laatii sitten pelaajille yksilölliset harjoitusohjelmat.

 

Paras asiakaspalaute: ”Jaksan nykyään niin paljon paremmin!”


Tavallinen kuntourheilija pelkää Janin mukaan usein turhaan kuntotesteihin tulemista. Testaustilanteissa tehdään kuitenkin muutakin kuin testejä. Jani näkee tärkeäksi jutella asiakkaan kanssa hänen taustoistaan ja toiveistaan, sekä perustella testien jälkeen hyvin ehdottamansa etenemissuunnitelman.

- Enimmäkseen joudun huippu-urheilijoitakin toppuuttelemaan, ohjaan heitä rauhoittamaan tahtia. Loppujen lopuksi kyse on siitä, että jaksaminen paranisi, jotta ihminen voisi paremmin.

Janin mukaan parasta työssä onkin, kun pääsee näkemään ihmisessä muutoksen parempaan. 

- En tarkoita pelkkää suorituskyvyn paranemista, vaan ihan koko energiatason muuttumista, kun olemme vaikkapa keventäneet kehollista treeniä. Pelaaja saattaa hehkuttaa joukkuetoverilleen: ”Jaksan nykyään niin paljon paremmin!”. Siitä tulee itselle hyvä fiilis: olen onnistunut.

 

”Miten jaksat aina olla noin positiivinen?”

 

Monelle jatkuvat YT-neuvottelut ja lopulta töiden loppuminen Nokiassa ottivat koville. Janille tilanne toimi lopullisena rohkaisuna lähteä opiskelemaan uutta ja ryhtyä yrittäjäksi alalle, joka oli insinöörityön ohella aina ollut hänelle intohimo.

- Taisin hehkuttaa tätä uutta, avautuvaa ovea silloin aika paljon, koska sain välillä kuulla kollegoiltani: ”Miten jaksat aina olla noin positiivinen?”

Elämän mittaan Jani on kokenut muitakin kolhuja, avioerosta lähtien. Loppujen lopuksi asioista löytyy aina se valoisa puoli.

- Näen elämässä vastaan tulevat kriisit mahdollisuuksina: Voin oppia tästä jotain. Jonkin asian loppu on aina uuden alku.

 Jani Ailovuo

Kuntotestaaja, ODL Liikuntaklinikka

Yrittäjä, SportTest Oy

LitYo, liikuntateknologian maisteriopinnot

AMK insinööri, koneautomaatio 2000Motto:

”Yhden oven sulkeutuessa toinen avautuu”


Muista isää lahjalla, josta on iloa pitkään! Hyödynnä isänpäivätarjous.

Haluatko parantaa kokonaisvaltaista jaksamistasi? Varaa aika kuntotestiin!

 

ODL Liikuntaklinikan asiantuntijat muodostavat huipputiimin, joka palvelee sinua kaikissa liikuntaan, ravitsemukseen, kuntoutukseen ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tässä blogisarjassa kerromme, millaisia ihmisiä titteleiden takaa löytyy.


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021