Hyvää yötä ja huomenta

05.06.2020 | 

”Hyvää yötä ja huomenta

ehdit myöhemmin nukkua.”

 

Jokivarrentietä jylistävä rekka heläyttää talon ränniä kolmen aikaan yöllä. Se on oikein hyvä kellonaika yöohjaajan paneutua konttorissa viikkorahojen jakoon. 7-paikkainen ODL:n Ylitornion yksiköiden kuopus, eli Nuortenkoti Aurora on silloin yleensä hiljainen. Sitä se on myös monesti aamun tunteina etenkin viikonloppuisin kun nuorilla unta riittäisi. ”Mikä päivä nyt on?” kysyy yöllä olkkariin hiippaileva nuori. Ei ole päivä vaan yö, kesäaikaan Ylitorniolla se ei selviä edes ikkunasta ulos katsomalla. Kuukauden hän tiesi oikein ja päiväarvauskin meni vain vähän pieleen. Yöohjaaja ymmärtää sen, ettei rytminvaihto ole aina naps ja kops.

Aurora Ylitornio on nyt puoli vuotta nuori. Rakennus toki vanhempi, mutta nuortenkodiksi entinen opiston asuntola muotoutui joulukuussa. Kahden pitkän käytävän varrella on huoneita itään ja länteen, pelihuone, oleskelutilat ja kööki. Ruokailuajoista aamupalalla on aina hiljaisinta, urheilevan nuoren joka-aamuinen puuro tökkii matkalla, mutta sinnillä siitäkin selviää. Monesti meinaa tiukassa paikassa nuorella se sinni loppua alkuunsa ja silloin tarvitaan ohjaajan henkisestä työkaluvyöstä joskus jopa kaikki työkalut ja toisinaan työparikin kaveriksi. Uhkailu, kiristys ja lahjonta, nämä kolme on monesti lueteltu kasvatuksen tukipilareiksi, mutta nuortenkodilla tärkeät teesit voisivat olla huumori, luottamus ja kannustaminen. Tukena ollaan myös silloin kun ei riitä huumori ja kärty haisee. Pyyhitään kyyneleet, annetaan laastaria, kuunnellaan ja halataan. Ehkä vähän lauletaan tai ulvotaan yhdessä automatkalla. Uskotaan siihen, että huominen on hyvä.

Virka-aikaan konttoriin kurkistaessa nuortenkodin meno on välillä kuin elokuvissa, tyylilajina on pääosin komedia. Samaan aikaan kun teamsissa olisi miitti ja meetsissä tiimi, soittaa sosiaalityöntekijä tärkeällä asialla, nuorilla sattuu yhtä aikaa olemaan mopokorttiasiaa, ahdistus, jäätelönhimo, kotilomalle lähtö, vaateostoksia nettikaupasta, vaikea läksy, päänsärkylääkkeen tarve, niitti sormessa ja kaksipuoleista teippiä huulissa. Paitsi tuo viimeinen tapaus olikin ohjaaja, jonka tarkoitus oli teipata tuorein koronainfo kaikkien nähtäville. Kiireenkin keskeltä nuori saavuttaa turvallisen aikuisen, jonka tärkeysjärjestyksessä muut asiat jäävät joka kerta hopealle.

Asialliset hommat kun on hoidettu, voidaan isolla tai pienellä porukalla purkaa tunteita ja tuoksuja tikkakisan, päiväkahvin, netflixin tai huonon huumorin äärellä. Sehän on aika ihanaa kun saa sanoa mielipiteensä tai tingata ihan vain tinkaamisen ilosta. Ja onnea on se, kun sitä ei tarvitse tehdä yksin.

Aamukuudelta konttorin pienestä radiosta rätisee Don Huonojen Hyvää yötä ja huomenta ja laulun sanat sopivat tähänkin alkavaan päivään oikein mainiosti.

”Mennyttä ei takaisin voi saada,

eikä tulevaa kannata jäädä oottamaan.

Hyvää yötä ja huomenta!”

 

Ylitorniolla 4.6.2020 klo 06:17 Riikka Keinänen


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021