PAKU-koordinaattori Jani Luukkonen haluaa matalan kynnyksen nuorten harrastustoimintaan: ”Ketään ei potkita pois"

28.05.2020 | 

Jani Luukkonen, 42, on toiminut ODL:n PAKU-hankkeen koordinaattorina vuodesta 2012. PAKU tulee sanoista ”palloilua ja kulttuuria”. Hankkeella halutaan tavoittaa 10-19-vuotiaat lapset ja nuoret, joilla ei sosiaalisista tai taloudellisista syistä ole mahdollisuutta päästä mukaan harrastuksiin.

Jani on taustaltaan jalkapallomaalivahti ja maalivahtivalmentaja sekä ”lähes valmis sosionomi.” Uransa aikana hän on pelannut ja valmentanut ympäri Suomen mm. AC Oulussa ja MyPassa, ja toimii tälläkin hetkellä Palloliiton pohjoisen alueen maalivahtien aluevalmentajana.

Ouluun Jani saapui ensimmäisen kerran vuonna 2001, pelaamaan Tervareiden pelipaidassa. Pesti AC Oulun maalivahtivalmentajana alkoi 2009, jonka lisäksi Jani on työskennellyt mm. lukion liikunnanopettajana. 

PAKU-koordinaattori Jani Luukkonen

 

Harrastus antaa lapselle itsetuntoa, fyysistä kuntoa ja henkistä pääomaa

Jani tietää omakohtaisesta kokemuksesta, että vaikka urheiluharrastus voi vaatia paljon, siltä saa moninkertaisesti enemmän.

- Olen itse ollut onnekas ja päässyt pienestä asti harrastamaan. Se on antanut minulle paljon oppia ihan elämääkin varten: uhrauksiakin pitää tehdä, jos haluaa saavuttaa jotain. Paitsi fyysistä kuntoa, olen saanut myös henkistä kanttia ja joukkoon kuulumisen tunnetta, mikä taas on kasvattanut itseluottamusta.

PAKU-hankkeessa Janin työhön kuuluu autettavien nuorten löytäminen yhdessä muun muassa koulujen ja kaupungin sosiaalitoimen kanssa.

- Omaan nuoruuteeni verrattuna harrastaminen on nykyään paljon kalliimpaa. Harrastustoiminta on valmentajien, kouluttajien ja ohjaajien elinkeino. Vapaaehtois- tai talkoopohjalta tehdään paljon vähemmän. Raha toiminnan pyörittämiseen tulee harrastavien lasten vanhempien kukkarosta, ja tämä rajaa ison joukon lapsia pois.

Aina harrastusten ulkopuolelle jääminen ei johdu pelkästään taloudellisista syistä. Myös kieli- ja kulttuurierot esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten lasten kohdalla voivat sysätä syrjään. 

- Harrastustoimintaan mukaan pääseminen avaa parhaimmillaan ovia ensin oman asuinalueen ulkopuolelle, ja myöhemmin koko yhteiskuntaan.

 

”Mahdollisuuksia annetaan niin monta kuin tarvitsee”


Joistakin nuorista kasvaa ammattiurheilijoita, mutta sitä paljon tärkeämpää on, mitä ryhmässä tai joukkueessa toimiminen antaa koko porukalle.

- Usein lähdetään ihan perusteista: miten ryhmässä ja erilaisten ihmisten kanssa toimitaan, miten jokaiselle taataan henkinen ja fyysinen koskemattomuus, miten opitaan noudattamaan aikatauluja. 

PAKU-työssä Jania auttaa paitsi sosionomian opinnot, myös oma elämänkokemus. Työ vaatii pitkää pinnaa ja nuorten lähtökohtien todellista ymmärtämistä.

- Ketään en ole potkinut pois joukkueesta. Mahdollisuuksia annetaan niin monta kuin tarvitsee. Haluan opettaa nuorille, että kaiken saa selvitettyä ja sitten jatketaan eteenpäin. Joskus tilanteet ovat rankkojakin, mutta kehittymisen näkeminen on todella palkitsevaa. Tiedän, että nuorten työkalupakkiin kertyy näistä niin paljon vaikkapa työelämässä vaadittavia taitoja.

 

Harrastus auttoi äidin kuoleman ylitse

Harrastuksen tuoma yhteisö voi kantaa, vaikka henkilökohtaisessa elämässä tulisikin eteen vaikeuksia. Tämän Jani tietää omasta kokemuksesta.

- Olin 25-vuotias, kun äitini kuoli. Olen usein miettinyt, miten olisin selvinnyt, jos jalkapalloa ei olisi ollut? Jo pelkästään sen tuoma fyysinen kuormitus helpotti menetyksen tunteissa. Oli joku intohimo, tekemisen kohde. Oli pakko oli mennä ja jatkaa.

Nuorille Jani haluaa harrastuksen lisäksi tarjota kuulevan korvan ja aikuisen mallin.

- En lähde tuputtamaan itseäni, mutta yritän tutustua poikiin. Yritän olla lupaamatta liikoja, mutta annan itseni heille ihmisenä, ja toivottavasti tunteen, että heistä välitetään. Haluan myös, että he oppivat ottamaan vastaan pettymyksiä ja kritiikkiä, käsittelemään häviöitä. Luottamuksellisessa ilmapiirissä semmoinen on helpompaa.

Nuoria ohjatessa oppii itsekin. Jani on huomannut, että nuorten kautta ehkä jo unohtuneet perusasiat palaavat mieleen.

- Pojat opettaneet minulle, mitä yhdessä tekeminen oikeasti on, ja miten pienistä asioista osataan nauttia ja olla tyytyväisiä. Ja miten paljon jalkapallo heille merkitsee: ei tarvita kuin paikka, jossa kokoontua ja pistää pelit käyntiin!Jani Luukkonen

Hankekoordinaattori, ODL:n PAKU-hanke

Maalivahtivalmentaja, AC Oulu

Palloliiton Pohjoisen alueen maalivahtivalmentaja sekä maalivahtivalmentajakouluttaja

Palloliitto, maajoukkuemaalivahtivalmentaja U16-U21 2011-2017

Tervarit-Juniorit junioripäällikkö 2010-2011

Liikunnanopettaja 2002-2006

Liikuntaneuvoja

Sosionomin (AMK) opintoja

Uefa B sekä Uefa GKA -valmentajakoulutukset

 

Motto:

Periksi ei anneta!

 

ODL:n diakonisen toiminnan työntekijät etsivät, tunnistavat ja lievittävät hätää, tavoitteenaan turvata jokaiselle ihmiselle mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään. Tässä blogisarjassa tutustumme diakonia- ja yhteisötoiminnan ammattilaisiin.

 


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021