Urheilulääkäri Rami Oravakangas: ”Lääkärin tärkein tehtävä on kuunnella asiakasta”

05.03.2020 | 

Rami Oravakangas on toinen ODL Liikuntaklinikalla toimivista urheilulääkäreistä. Liikuntalääketieteen erikoistumisopintoja suorittava Rami on vastaanottanut asiakkaita Liikuntaklinikalla vuodesta 2018.

Pyhäjärveltä kotoisin oleva Rami valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Oulussa vuonna 2014, ja on sen jälkeen kerännyt kokemusta muun muassa terveyskeskus- ja työterveyslääkärin työstä ennen kuin päätti erikoistua liikuntalääketieteeseen.

- Työterveyslääkärinä toimiessa olen oppinut, miten vaikuttavaa on, kun potilas tulee kuulluksi. Jokaisella on tietyt toiveet ja huolet, ja lääkärinä minun tärkein tehtäväni on todella kuulla, mitä asiakkaalla on sanottavana.

 

Kasvuikäisten kivut otettava vakavasti

Urheilulääkärinä Ramin tyypillinen asiakas on nuori, tavoitteellinen urheilija. Osa asiakkaista tunnistaa hänet menestyksekkäästä juoksu-urasta. Rami on edustanut Suomea aikuisten maaotteluissa vuodesta 2009 lähtien ja voittanut muun muassa 800 metrin juoksun halli-suomenmestaruuden vuonna 2011. Oma kilpaurheilijan tausta motivoi häntä auttamaan erityisesti liikunnallisesti aktiivisia ihmisiä.

- Olen pannut huolestuneena merkille kasvuikäisten nuorten runsaat luualueiden vaivat. Toki asiakkaissani on korostuneen paljon nuoria urheilijoita, heillä luun kasvualueiden tulehdukset ja rasitusmurtumat ovat olleet valitettavan yleisiä. Olenkin miettinyt taaksepäin terveyskeskuslääkärinä työskentelyn aikojani: jäikö silloin jotain huomaamatta? Tähän toivoisin kaikkien kasvuikäisiä hoitavien lääkärien kiinnittävän erityistä huomiota.

 

”En ikinä opi tätä”

Omassa elämässään Rami pitää kiinni harjoittelun ja tekemällä oppimisen periaatteesta. Missä tahansa voi onnistua, kun vain tekee sitkeästi, uudestaan ja uudestaan. Seuraava onnistuminen, ennätys tai uusi taito voi olla yhden yrityksen päässä.

- Lapsena opettelin ajamaan pyörällä ilman apurattaita. Takana oli useampi epäonnistunut yritys. Kiukuttelin tuskastuneena, että en IKINÄ opi tätä. Heti seuraavalla yrityksellä kuitenkin onnistuin ensimmäisen kerran. Muistan edelleen sen tunteen, kun lapsen täydellinen epätoivo vaihtui riemuun sekunnissa ja harjoittelun merkitys konkretisoitui.

Rami asuu Oulussa vaimonsa ja kahden lapsen kanssa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa edelleen tavoitteellista kestävyysliikuntaa, sekä kilpa- että harrastusmielessä.

- Ura liikuntalääketieteen erikoislääkärinä tukee hyvin muuta elämääni. Liikunta on erottamaton osa elämääni, ja haluan auttaa myös muita liikkujia pysymään terveenä ja rakkaan harrastuksen parissa koko ikänsä.

 

Rami Oravakangas

LL, liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri, ODL Liikuntaklinikka

Miesten 800 metrin halli-SM-kultamitalisti 2011

Kaksinkertainen Kalevan kisojen pronssimitalisti 800 metrillä

 

Motto:

Kohtuus kaikessa, korkeintaan kaksi treeniä päivässä

 

Varaa aika Ramin vastaanotolle

 

ODL Liikuntaklinikan asiantuntijat muodostavat huipputiimin, joka palvelee sinua kaikissa liikuntaan, ravitsemukseen, kuntoutukseen ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tässä blogisarjassa kerromme, millaisia ihmisiä titteleiden takaa löytyy.


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021