Valmentaja Mikko Törmälehto: ”Kaikki eivät ole pienenä pudonneet liikuntapataan”

20.02.2020 | 

Mikko Törmälehto, 36, toimii ODL liikuntaklinikan valmentajana. Kainuusta kotoisin olevan Mikon takataskusta löytyy melkoinen määrä liikunta- ja hyvinvointialan tutkintoja. Hän on paitsi liikuntatieteen maisteri, myös ravintovalmentaja ja personal trainer. Lisäksi hän on suorittanut liikunnanohjaajan AMK- ja YAMK-tutkinnon sekä terveystieteen, psykologian ja hyväksymis- ja omistautumisterapian opintoja. ODL:llä Mikko on valmentanut vuodesta 2018.

Monipuolisen koulutustaustansa ja pitkän kokemuksensa avulla Mikko osaa auttaa niin sohvaperunoita, arkiliikkujia kuin tavoitteellisesti treenaaviakin. Valmennusten lisäksi Mikko kouluttaa yrityksiä ja yhteisöjä ja onkin kysytty webinaarien ja luentojen pitäjä.

Mikko Törmälehto toimii ODL Liikuntaklinikalla valmentajana.

 

- Työssäni johtotähtenä on se, että olen oikeasti kulloisenkin valmentamani asian tuntija. Luen, kouluttaudun ja lisään muilla tavoin jatkuvasti asiantuntemustani, jotta todella voin sanoa tietäväni, mistä puhun.

 

Aina ei syväkyykky ja maitorahka auta

Mikon tyypillinen asiakas haluaa joko tukea liikunnan aloittamiseen, tai tavoitteellisuutta ja systemaattisuutta treeniinsä.

- Pyrin lisäämään asiakkaan hyvinvointia, en vähentämään sitä. Joskus luokseni tulee asiakas, joka on nukkunut viikon huonosti, jonka päällä on iso stressikuorma, tai takana monen vuoden liikkumattomuus. Ei siinä tilanteessa syväkyykky ja maitorahka paranna hyvinvointia, tai anatomian ymmärrys auta. Täytyy ymmärtää ihmisen kokonaistilannetta.

Opintojensa lisäksi Mikolla on kokemusta omasta vaativasta kuntoutumisjaksosta. Vuonna 2008 hän joutui aloittamaan liikkumisen nollasta. Selkä oli oireillut jo vuosia, ja aamut alkoivat vanhuksen lailla kumarassa kävellen. Lopulta toinen jalkakaan ei enää askeltanut normaalisti. Selästä löytyi 2 cm nikamasiirtymä, ja edessä oli pikainen leikkaus. Lanneranka luudutettiin titaanilevyn avulla.

- Leikkauksen jälkeen liikkuminen piti aloittaa hyvin varovasti, ja sain ensimmäiset kuukaudet nostaa korkeintaan viiden kilon painoisia esineitä. Maitopurkitkin hain lähikaupasta pari kerrallaan, ja siellä kaupassa sainkin sitten tehdä useampia reissuja. Tulivat myyjät tutuksi!

 

Liikunnan ilon löytyminen on paras asiakaspalaute

Mieleenpainuvimpana kokemuksena valmentaja-urallaan Mikko muistelee asiakasta, joka jo ensimmäisessä sähköpostiviestissään ilmoitti, ettei koskaan ole kokenut liikunnan iloa tai ymmärtänyt ihmisiä, jotka hehkuttavat urheilusta saatavia endorfiineja. Nyt kuntoa olisi kuitenkin kohotettava, koska päämääränä oli rauhanturvaajatehtäviin hakeminen.

- Se lähtötilanne oli niin haastava, että jos olisin ollut kokemattomampi, oltaisiin varmasti menty metsikköön. Olen oppinut ymmärtämään, että liikunta ei luontaisesti ole kaikille kivaa. Emme kaikki ole pienenä pudonneet liikuntapataan. Väärällä tavalla liikkeelle lähteminen voi tappaa liikunnan ilon alkuunsa.  

Aikataulu oli tiukka, mutta Mikko onnistui paitsi kohottamaan asiakkaansa kuntoa tarpeeksi pääsytestien läpäisemiseen, myös auttamaan tätä löytämään ensimmäistä kertaa elämässään liikunnan ilon. Nykyisin hän kertoo Mikolle löytäneensä uusia, mielekkäitä harrastuksia, joiden parista saa iloa.

- Tämä on ollut ehkä mieleenpainuvin asiakaskokemukseni.

Valmentajantyönsä ohella Mikko pyörittää omaa yritystä. Vapaa-ajallaan hän lukee, moottoripyöräilee, kokkaa, opiskelee kitaransoittoa – ja toki liikkuu. Oman voimaharjoittelun lisäksi mies pelaa tennistä.

- Uusin harrastukseni on maastopyöräily. Ostin itselleni fatbiken, ja sillä luonnossa kruisailu on tosi mukavaa.

Kysyttäessä mottoa Mikko vastaa: ”Tunne itsesi.”

- Meidän kaikkien pitäisi olla kiinnostuneita kehittämään itsetuntemustamme ja ymmärrystämme siitä, mitä haluamme ja miksi. Tämä ei liity pelkästään liikuntaan, vaan elämään yleensä.

 

Mikko Törmälehto

Valmentaja, ODL Liikuntaklinikka
Liikuntatieteen maisteri (Jyväskylän yo)
Liikunnanohjaajan alempi ja ylempi AMK-tutkinto, valmennuksen koulutusohjelma
Valmentajan ammattitutkinto
Personal trainer
Ravintovalmentaja
Kasvatustieteen perus- ja aineopinnot
Terveystieteen perus- ja aineopinnot
Psykologian perusopinnot
Hyväksymis- ja omistautumisterapia -opintoja

Motto:

Tunne itsesi.

Varaa aika valmennustapaamiseen Mikon kanssa!

 

ODL Liikuntaklinikan asiantuntijat muodostavat huipputiimin, joka palvelee sinua kaikissa liikuntaan, ravitsemukseen, kuntoutukseen ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tässä blogisarjassa kerromme, millaisia ihmisiä titteleiden takaa löytyy.


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021